Week 3: project dieren vs klimaat

 Opnieuw geen gewone week. Deze week begon de week op dinsdag in plaats van maandag. Sinds dit schooljaar proberen we de dagkalender steeds in het Frans te verwoorden. Het lukt ons steeds beter! 

Dinsdagochtend was een heel speciale ochtend. We waren net begonnen aan de les spelling toen we plots het brandalarm hoorden. Iedereen volgde de richtlijnen en we gingen rustig naar buiten. Goed dat jullie eraan dachten om de ramen dicht te doen en de lichten aan te laten! 

Na de brandoefening trokken we samen met de madeliefjes naar het zwembad. Daar werkten we opnieuw in drie verschillende groepen. Zo heeft iedereen de kans om op zijn/haar tempo te zwemmen. Deze week stond in teken van de pijlfase. We probeerden zo ver mogelijk te drijven zonder een extra beweging uit te voeren. Daarna probeerden we in zo weinig mogelijk slagen aan de overkant van het zwembad te geraken. Daarbovenop letten we ook extra op onze ademhaling tijdens het zwemmen. Zoals elke zwemles mochten we op het einde van de zwemles eventjes vrij zwemmen. Dat is van velen het favoriete momentje! Op naar de volgende zwemles! 

Dinsdagnamiddag was het dan eindelijk zo ver. Iedere primula werd meter of peter van één of twee zonnebloemen. Dit schooljaar gaan wij de zonnebloemen helpen bij elk probleem die op hun pad komt. Maar natuurlijk gaan we er ook op leuke momenten zijn voor hen. Zo gaan we af en toe samen knutselen, zingen, dansen, spelen,... Kortom, we zullen hen zo goed mogelijk begeleiden dit schooljaar. 













Als eerste activiteit probeerden we samen de pompoenen uit de schooltuin te verwerken. Helemaal niet zo makkelijk hoor! De primula's gingen met scherpe mesjes aan de slag, de zonnebloemen met een dunschiller. We begonnen met de pompoenen te wassen en daarna bekeken we ze even van dichtbij. Welke kleur heeft een pompoen? Hebben alle pompoenen dezelfde kleur? Welke vorm hebben de pompoenen? Daarna sneden we ze open en haalden we de pomoenpitjes eruit. We schilden de pompoenen en sneden ze daarna in blokjes. Als alles gesneden was, staken we de pomoenen in de steamer op school. Als ze zacht waren, werd het geplet en hadden we pompoenpuree. Helaas was de smaak niet wat we verwacht hadden.










Woensdag is de dag van het zelfstandig werk. De dag waarop we de tijd krijgen om op ons eigen tempo de zelfstandige taken af te werken. 

Donderdag leerden we nieuwe Franse woorden. We beluisterden een nieuw dialoogje, bekeken de nieuwe woorden en oefenden de nieuwe leerstof. Het vijfde leerjaar leerde het werkwoord être vervoegen en het zesde leerjaar leerde de futur proche maken. 

Tussen de lessen door kwam er een mevrouw van de bibliotheek langs. Zij kwam wat meer informatie geven over de leesjury en kwam het assortiment aan boeken voorstellen. Wie wil kan zich inschrijven via het briefje in de agendamap (blijkbaar kan je ook online inschrijven).

Tijdens de spellinglessen konden we oefenen op scoodle. Zo waren we goed voorbereid voor de toets van vrijdag. In de rekenlessen herhaalden we de familie vierhoek nog eens en bekeken we de eigenschappen van de vierhoeken. Daarbovenop bekeken we ook de diagonalen binnen de verschillende vierhoeken.

Tijdens de projectlessen kreeg het tweede deel van de klas de kans om hun spreekbeurt over hun dier naar voor te brengen. We zagen verklede klasgenoten, sommigen brachten iets lekkers mee om te ten,... Super goed gedaan! 




Na de spreekbeurten begonnen we aan een heel belangrijk onderdeel van ons project. We hebben besloten om een protestdoek/spandoek te maken tegen de klimaatsveranderingen. We komen stilletjesaan meer en meer te weten over de gevolgen van de klimaatsveranderingen voor de dieren en de natuur en dat zorgt ervoor dat ook wij iedereen er bewust willen van maken. Misschien kunnen we binnenkort wel een klimaatmars doen in  Ledegem! 

We deden eerst een klassikale brainstorm en bekeken een voorbeeld van zo'n protestdoek. Daarna werden er verschillende taken opgesteld en toen kon iedereen aansluiten bij een taakje naar keuze. Zie hier het begin. Uiteraard zijn we nog niet klaar hoor! Volg ons zeker voor het uiteindelijke eindresultaat! 







Deze week zijn we in alle drukte een beetje vergeten om foto's te maken. Maar uiteraard hebben we wel heel veel gedaan hoor :-) 

Foto's  

BELANGRIJK

  • Maandag 26/09: turngerief niet vergeten!
  • Dinsdag 27/09: verjaardagsforum
  • Iedereen kreeg een brief van het CLB mee naar huis, graag ingevuld terug meebrengen naar school.
  • Vrijdag 30/09: leesgrootouders komen bij ons langs om te lezen. Als er nog (groot)ouders zijn die graag willen aansluiten bij de leesouders, mag er altijd een mailtje gestuurd worden naar justine.compernolle@methodeschoolbloei.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Avonturenklassen juni 2023

Week 2 van ons project rond het oude Egypte

De laatste twee schoolweken