Week 2 "mentale gezondheid en puberteit"

 Maandag zijn we van start gegaan met een vertelkring.

Deze week hadden we 4 keer stille werktijd. Op maandag kregen we een opdracht spelling, op dinsdag konden we ons Frans inoefenen, donderdag werkten we aan een rekentaak en op vrijdag kregen we de tijd om enkele zaken af te werken of verder in te oefenen. Het lukt ons steeds beter om zelfstandig en in stilte te werken op die momenten. Goed gedaan!

Maurice en Iona gingen deze week spelletjes gaan begeleiden in het kleuter. 


Tussen het vele werken door deden we ook enkele tussendoortjes.
We speelden "Dokter Knobbel". Pepijn was de dokter en moest de mensenketting ontwarren. Niet zo eenvoudig hoor!

We deden een momentje body percussie. Benieuwd wat dit is? Bekijk dan zeker het filmpje eens op volgende link Dua Lipa - Levitating - Musicograma percusión corporal - YouTube

Het zesde leerjaar had maandag voor de eerste keer dit schooljaar een sessie voorbereiding op het middelbaar. Ze gingen mee met Janne en gingen aan de slag met 'Grippie'. Wie wil kan hier zeker thuis mee aan de slag. Alle info voor de schoolverlaters staat op classroom.

Het vijfde leerjaar ging ondertussen muzisch aan de slag. Via een app mochten ze een eigen beat in elkaar steken en gingen ze op zoek naar een tekst die ze konden rappen op hun eigen muziekstuk. Niet zo simpel hoor!



Ons project stond deze week helemaal in teken van de puberteit. We deden dit mondeling aan de hand van een presentatie. We hadden het over het verschil tussen vriendschap en verliefd zijn, lichamelijke kenmerken veranderingen bij meisjes en jongens, zwangerschap, anticoncepti, holebi's,... Een heel mooi moment met de klasgroep.

Woensdag konden we genieten van een prachtig sneeuwlandschap. Al was het van korte duur, want alles smolt heel erg snel, toch hebben we ons enorm geamuseerd! We maakten een sneeuwpop, we deden een sneeuwballengevecht,... Pure fun!

Donderdagochtend luisterden we naar de idolenkring van Norah en Meagen. Norah is een die-hard fan van Chanel. Meagan is dan weer grote fan van Alice Cooper. 


Door het klasgesprek over puberteit, stelden we ons nog meer vragen over het lichaam. We gingen aan de slag met het uitwendig en inwendig deel van het lichaam. We bekeken elkaar eens goed en vertelden wat we zagen. Daarna leerden we wat meer over het geraamte. Als echte professoren duidden we de verschillende delen aan bij elkaar.





Naast het geraamte hebben de spieren ook een heel belangrijke rol. Zonder onze spieren zouden we niet kunnen bewegen. Eventjes het spiegelspel spelen. Zo moet iedereen de juiste spieren gebruiken. Wisten jullie trouwens dat we ongeveer 600 spieren in ons lichaam hebben en er wel 30 nodig hebben om te lachen?



Tijdens deze les werd ons wijsgemaakt dat vrouwen meer knipperen dan mannen wanneer ze een "fel" geluid horen. Dat moesten wij natuurlijk eens testen! (Het is nog waar ook!)

We leerden ook over de organen en hun functies. Deze knipten we uit en linkten we aan de juiste benaming. 



Enya en Zoé mochten op vrijdag een verhaaltje gaan lezen voor de anemomen. Ze lazen het verhaaltje 'Muis in het museum' voor. 



Vrijdagvoormiddag zochten we enkele plaatsen op in de atlas. We zochten het correcte kaartnummer, de juiste coördinaten en zochten uit of het om een stad, gebergte, rivier,... ging. 




We speelden 'zeg eens euh...'. Echt gek hoe snel iemand euh zegt.
In de namiddag verdeelden we het volledige lager in twee grote groepen. Bij Rolande werkten we rond elkaar positieve dingen toewensen, bij Justine speelden we spelletjes om de executieve functies te oefenen. Zo leuk om eens allemaal samen aan de slag te gaan!











Volgende week staan er toetsen op de planning. Rust goed uit en bereid je goed voor!

foto's



Reacties

Populaire posts van deze blog

Avonturenklassen juni 2023

Week 2 van ons project rond het oude Egypte

De laatste twee schoolweken