zaterdag 22 februari 2020

De afgelopen twee weken zijn voorbij gevlogen.
Zoals jullie vorige week wel gehoord hebben, was het warme truiendag. Natuurlijk kon onze school dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Deze dag stond dit jaar in teken van biodiversiteit. We kregen eerst een heel leuk toneel voorgeschoteld, opgevoerd door Elke en Janne. De leerlingen kregen allemaal een wachtwoord om later bloemzaadjes te kunnen gaan rondstrooien. Het wachtwoord was ZUURSTOF! Het was een fantastische ervaring. Na het toneel kregen we allemaal wat bloemzaadjes en mochten we die rondstrooien op het schooldomein ter hoogte van het kleuterblok. Wij zijn alvast benieuwd wanneer we het resultaat zullen te zien krijgen.

Die week kregen de leerlingen van 5 en 6 een turnles buiten. Ondanks de vele wind, hebben we ons heel hard geamuseerd.
We werden in groepen verdeeld en deden elk iets anders. De ene groep begon met verspringen, de andere groep ging aan de palen staan en leerde om borstomwaarts te draaien. Dat verliep niet altijd van een leien dakje, maar we moedigden elkaar zo hard aan dat het bij iedereen lukte!


Op donderdag gingen we verder met ons project rond mediawijsheid. We mochten een online spel spelen om alles te weten te komen over veilig internetgebruik. We konden zelfs een diploma behalen! Helaas was voor velen de namiddag te kort om het diploma te behalen. In het spel kwamen er verschillende onderdelen aan bod. Wie thuis nog eens wil proberen kan dit steeds doen op www.diplomaveiliginternet.nl
Laat gerust weten als het gelukt is om je diploma te behalen.Deze week kregen we bezoek van stagiaire Elise. Zij was vorige week al op bezoek gekomen in onze klas om de werking eens te bekijken. En nu was het grote moment voor haar aangebroken.
Op maandag deed ze een brainstorm met ons om tot een nieuwe onderzoeksvraag te komen. Zij deed het deze keer aan de hand van foto's. We kregen foto's te zien, moesten er enkele wegstemmen, dan moesten we opnieuw reclame maken voor de foto die wij wilden, dan werden er opnieuw foto's weggestemd. Op het einde werden we in drie groepen verdeeld en moesten we per foto die overbleef onderzoeksvragen opstellen. Dat mochten we doen aan de hand van dobbelstenen. Op de ene dobbelsteen stonden vraagwoorden, op de andere stonden werkwoorden. Dit bepaalde met welke woorden onze onderzoeksvraag moest beginnen. Uiteindelijk kwamen we tot de volgende onderzoeksvraag: "Hoe kunnen we een natuurramp nabootsen in de klas?"

Dinsdag kregen we in de namiddag project van Elise. Ze had een namiddag gevuld met experimenten in verband met natuurrampen.
Groep 1 vulde een bak met krantenpapier, aarde, lego en water. Door middel van een plankje konden we een tsunami nabootsen.
Groep 2 bootste een overstroming na aan de hand van twee bokaaltjes. We bekeken welke ondergrond het best het water doorliet. We hadden klei en aarde. Kunnen jullie raden welke ondergrond het meest water doorliet?
Groep 3 maakte een vulkaan in een fles. Aan de hand van azijn, bicarbonaat, afwasmiddel en kleurstof zorgden we voor een mooi resultaat.

Groep 4 maakte een tornado in twee flesjes. Weinig woorden nodig om te tonen hoe dat in z'n werk ging.


Na al het geëxperimenteer hadden we nog wat tijd voor een verjaardagsforum. Proficiat aan alle jarigen van de maand februari!

Op donderdagvoormiddag en vrijdag ging ik met de leerlingen die de overstap maken naar het middelbaar op snuffelstage. We kregen zo veel informatie te verwerken, maar het was zooooo fijn!

Donderdagnamiddag kregen we bezoek van Annie en André, de compostmeesters. We leerden wat compost is, hoe compost ontstaat en hebben samen met hen de nieuwe compostvaten opgestart. We mochten ook zelf een gladiooltje planten om achteraf mee te nemen naar huis. Bedankt voor de leerrijke en leuke namiddag!


Nu rest er alleen nog een heel fijne vakantie. Geniet van het weekje vakantie en rust maar goed uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten