Project natuur
Piep! Het is al even geleden, maar hier zijn we terug met héél wat avonturen! Lees snel verder als je benieuwd bent naar wat we de afgelopen weken hebben uitgespookt.
KRINGEN
Vertelkring maar dan een beetje anders. We tekenden vier dingen die we in het weekend gedaan hadden. Daarna kregen we een minuutje om kort te vertellen aan de hand van de tekeningen.
We luisterden naar een filmfragment vol natuurgeluiden zonder te kijken. We bespraken wat we hoorden, maar schrokken toen we de beelden zagen. Alle geluiden werden door een vrouw gemaakt. Zo'n talent!
We gingen deze week van start met een kring waarbij we het volledige lager door elkaar haalden en verdeelden in groepen. Elke dag gaan we met onze groep langs bij een andere begeleider en krijgen we een andere soort natuurkring.
PROJECT
We sloten het stukje over de vreemde dieren af. Floor zorgde nog voor een leuk tussendoortje na de presentatie over de pinguïn. Geniet hier van een sfeerbeeld 😛
Tijdens ons project over natuur leerden we al heel wat zaken bij. We leerden hoe we minder afval kunnen produceren. We leerden over de verschillende soorten afval, maar we bekeken ook hoe we bepaalde soorten afval kunnen recycleren. Nu weten we bijvoorbeeld dat je legoblokjes kan maken van gerecycleerde plastic, nieuwe bokalen en vazen gemaakt kunnen worden van gerecycleerd glas. We kunnen zelf ons eigen papier maken!
Als afsluit hebben we ons domein nog wat mooi gemaakt door afval op te ruimen. We verzamelden alles in een ton en sorteerden het daarna zodat alles op de juiste plaats geraakte.
We gingen naar het pleintje aan Ter Hulst en bekeken de plantjes die we een tijdje geleden geplant hebben. We bekeken ze van dichtbij en zochten naar verschillende kriebeldiertjes met een loep. Daarnaast was er ook ruimte om even te chillen en te genieten van het zonnetje.
Daarna gingen we aan de slag met het bos. In het bos zijn er vier lagen, deze kunnen we benoemen en we kunnen ook zeggen welke dieren en planten we in de verschillende lagen kunnen terugvinden. We brainstormden wat we allemaal in het bod kunnen vinden. Bloemen, onkruid, kriebeldiertjes, bomen,... Je kunt het zo gek niet bedenken.
We bekeken de boom ook van dichtbij en benoemden de verschillende onderdelen.
Dat deden we ook met het blad. Termen als bladrand, bladmoes en hoofdnerf kwamen aan bod.
Wisten jullie dat een bloem meeldraden met een helmknop heeft, maar ook een stamper met stempel en stijl? Vreemde woorden he! Volgende week gaan we dit in de praktijk van dichtbij bekijken.
We hadden geluk en konden nog eens naar buiten gaan om daar de bomen in ons bos te determineren. Aan de hand van de bladrand, de bladsamenstelling en nog heel wat andere factoren konden we enkele bomen determineren. Niet simpel, maar wat heeft iedereen z'n best gedaan!
HOEKENWERK
De dieren en planten in de juiste laag van het bos leggen, rekenoefeningen maken op snappet ter voorbereiding van de aankomende toetsen, een woordzoeker in thema vaak voorkomende bomen en planten in Vlaanderen.
MUZISCHE
We hebben ons eigen fantasiedier ontworpen bij Feike. Eén van de criteria was dat het een speciale vacht moest hebben. We gebruikten patronen en lijnsoorten om deze te ontwerpen. Daarna stelden we ons fantasiedier voor aan de rest van de klas.
We gingen naar het toneelstuk Vuur/toren gaan kijken. Een toneelstuk vol muziek en dans. Lachen, gieren, brullen, maar ook heel ontroerend.
TURNEN
We sloten onze week af met het spel BosStratego. Aan de hand van de voedselpiramide wisten we wie we konden verslaan. In twee teams namen we het tegen elkaar op.
Reacties
Een reactie posten