Week 22 november

Deze week stond volledig in teken van onze uitstap naar Technopolis. Tijdens de projectlessen maakten we kennis met verschillende wetenschappers/uitvinders zoals Marie Curie, Einstein,... Eerst stelden we ons de vraag wat wetenschap precies was, pas daarna maakten we kennis met de verschillende wetenschappers en gingen we in groepjes op zoek naar meer informatie over deze mensen. Terwijl de ene groep van de klas dit deed, ging de andere klas mee met Justine. Daar werd de spreekopdracht uitgelegd en herhaalden we nog wat zaken in teken van de projecttoets die op de planning staat. 

Deze keer gaan we onze spreekopdracht wat anders aanpakken. In plaats van gewoon te vertellen over een boek, zullen we deze keer een film bespreken. We mogen zelf een film kiezen. Dat kan een film zijn die je al eens bekeken hebt, eentje die je nu pas voor de eerste keer zal bekijken, oud, nieuw,... Eender wat! Daarna maak je er een creatieve filmbespreking rond. Je vertelt over de personages, eventueel gewonnen prijzen, locatie waar het verhaal zich afspeelt. De manier van presenteren mag je ook zelf kiezen. Je kan een presentatie maken, iets knutselen, een scène uit een film naspelen, maar je mag ook gewoon vertellen. Iedereen doet waar hij/zij zich het beste bij voelt.

Tijdens de rekenlessen gingen we in het vijfde leerjaar verder met kommagetallen vermenigvuldigen. We herhaalden de vele regeltjes en oefenden deze verder in. Het inoefenen deden we deze week in het boek, maar volgende week gaan we nog wat verder en dan aan de hand van spelletjes. 

Het zesde leerjaar werkte hoofdzakelijk rond verhoudingen. We gingen op zoek naar situaties waarbij er verhoudingen gebruikt werden, we leerden hoe je een verhouding kan tekenen in een rekenkundige tekening en we gingen er uiteindelijk ook zelf mee aan de slag. 

Uiteraard gingen wij ook aan de slag met boeken tijdens de voorleesweek. Wie zin had, mocht zijn lievelingsboek meebrengen. We bekeken de boekkaften, de schrijvers, we vertelden kort waarover het boek ging en daarna werd 1 boek gekozen. Dit boek leest Justine nu voor in de klas. Er waren heel veel leuke boeken aanwezig, maar we kozen voor "De Griezels" van Roald Dahl. 






Op donderdag was het dan eindelijk zo ver. We keken er allemaal al de hele week naar uit, de uitstap naar Technopolis. Onze dag startte al heel vroeg want we hadden om 7u40 al afgesproken in het station. Iedereen was goed op tijd en dolenthousiast om te vertrekken. We stapten op de trein in het station van Roeselare en gingen richting Mechelen. Onze treinreis duurde maar liefst 2uur en 15 minuten. Gelukkig hadden de leerlingen wat spelletjes, kleurboeken, schetsboeken en kleurpotloden mee om zich bezig te houden op de trein. Zo vloog deze treinrit voorbij.
Bij aankomst in Mechelen station gingen we te voet verder. We stapten een half uurtje en kwamen dan aan bij Technopolis. Daar kregen we de regels en afspraken van Technopolis te horen en konden we onze rugzakken en jassen op een veilige plaats achterlaten. Vanaf dan waren we vrij en mochten we alles zelf gaan verkennen. Er was een doe-tuin, je kon fietsen op een kabel in de lucht, er was een VR-bril, je kon er dingen alleen uittesten, maar je kon ook bepaalde zaken in groep uitvoeren. Na een dag vol indrukken, nieuwe zaken en 22 000 stappen werd het tijd om terug naar het station te wandelen en naar huis te gaan. Wat een fijne dag!
















Op vrijdag waren er heel wat leerlingen nog onder de indruk van wat ze allemaal gezien en gedaan hadden in Technopolis. Daarom deelden we onze indrukken met elkaar en mocht iedereen vertellen wat hij/zij nu precies bijgeleerd had. We sloten onze week af met een turnles waarbij de leerlingen zelf mochten kiezen tussen batminton, basketbal, springtouwen of over de plint springen.






Hopelijk heeft iedereen genoten van de afgelopen week. Goed uitrusten is de boodschap, want er staan nog enkele drukke weken op de planning.

Tot maandag!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Avonturenklassen juni 2023

Week 2 van ons project rond het oude Egypte

De laatste twee schoolweken