Januari

Alweer drie weken voorbij van het nieuwe jaar. Drie weken vol activiteiten en nieuwe leerstof. Lees zeker verder om meer te weten te komen. Alle foto's kan je hier vinden.

Voor de kerstvakantie gingen we aan de slag om een nieuw project te kiezen. We deden een brainstorm, een stemming en dan een uiteindelijke keuze.
Uit de brainstorm kwamen enkele leuke ideeën, maar de stemming ging tussen 'fietsen' en 'kledij'.
De grote meerderheid van de leerlingen kozen voor kledij dus het was heel duidelijk.

De leerlingen hadden heel wat verschillende vragen waar ze een antwoord op willen krijgen. Toen we bij het eindproduct aankwamen verliep alles een stuk moeilijker. We hadden verschillende ideeën, maar geen enkel idee vonden we waaw. Uiteindelijk zijn we tot een fantastisch leuk idee gekomen 'We organiseren onze eigen tweedehandsbeurs voor kledij'.

Tijdens de afgelopen drie weken leerden we al heel wat over de kledij van vroeger en nu, waar komt kledij vandaan, uit welke materialen worden kleren gemaakt en waar komen deze materialen vandaan, de goedkope kledij uit verre landen, kinderarbeid, kinderrechten,...
Al deze informatie hebben we zelf opgezocht op de computer, in boeken, ... en goten we in groepjes van 3 leerlingen in een powerpoint. Als we tevreden waren over onze powerpoint stelden we deze voor aan de rest van de klas. We leerden ontzettend veel van elkaar én we leerden weer wat beter werken met powerpoint.









De komende week gaan we aan de slag met kopen en verkopen, hoe bepaal je de prijs van een kledingstuk, waarom is het ene duurder dan het anderen, ... Blijf ons zeker volgen als je verder wil zien wat we allemaal leren.

Tijdens de voormiddagen gingen we zoals altijd aan de slag met taal, wiskunde, spelling en Frans. Ook hier gingen we voor een andere aanpak. We kregen allemaal een krant en mochten een krantenartikel naar keuze uitknippen. Deze lazen we grondig door en we bedachten 3 goede vragen over het artikel. Dit was eens een andere manier van begrijpend lezen.












Ons dictee maakten we deze week niet schriftelijk op papier, maar wel op de chromebooks. Het was het proberen waard, maar niet voor herhaling vatbaar. We merkten heel wat problemen op en beslisten klassikaal om het niet meer opnieuw te doen.

Ondertussen zijn we ook een week aan de slag gegaan met 'de leuke kwartiertjes'.
Elke dag krijgen we een kwartier waarin we een spel spelen, een verhaal beluisteren,... Een kwartier als beloning voor het goede gedrag en het vele werk van die dag.









Tot volgende week!

BELANGRIJKE DATA:

  • 27/01 : verjaardagsforum
  • 30/01 : opdracht project (zie agenda)
  • 07/02 : tweedehandsbeurs



Reacties

Populaire posts van deze blog

Avonturenklassen juni 2023

Week 2 van ons project rond het oude Egypte

De laatste twee schoolweken